Kort nieuws

Ruimtevaarttak Verhaert verhuist naar Qinetiq

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Qinetiq heeft een belang van 90 procent genomen in Verhaert Design & Development uit Kruibeke. De nieuwe onderneming is omgedoopt tot Verhaert Space en blijft autonoom werken met het bestaande personeel. De twee bedrijven hopen het grootste Europees platform te hebben gecreëerd voor de groeiende markt van middelgrote ruimtevaartmissies. De overname past in Verhaerts groeistrategie. ’In Europa zijn veel ruimtevaartbedrijven samengegaan‘, vertelt Frank Preud‘homme, business-unitmanager Space Instruments bij Verhaert. ’Er zijn nu twee grote spelers, Alcatel en EADS, en een hele serie kleinere toeleveranciers. We willen echter marktleider worden in het middensegment met opdrachten rond de 100 miljoen euro. Die projecten zijn te groot voor kleine bedrijven maar we kunnen daar efficiënter werken dan de grote jongens.‘ Drie jaar geleden ging Verhaert op zoek naar een partner om te kunnen concurreren in het middensegment. Qinetiq is als winnaar uit de bus gekomen.

Verhaert miste ook een deel van de kennis om middelgrote opdrachten volledig intern te kunnen afwerken. Preud‘homme: ’Qinetiq heeft veel ervaring met communicatie, materialen, robotica en sensoren. Ook hebben de Britten veel contacten bij militaire bedrijven in de VS en doen ze consultancy voor kleinere projecten in eigen land. Dat zijn allemaal zaken waar wij nog aan moesten werken. Aan de andere kant wisten wij meer van systeembouw. We vullen elkaar dus goed aan.‘

Qinetiq heeft een voorgeschiedenis in ruimtevaartonderzoek, -ontwikkeling, en –missies, die teruggaat tot het einde van de jaren vijftig. De spin-off van het Britse ministerie van Defensie heeft zo‘n 12 duizend mensen in dienst waarvan ongeveer 200 wetenschappers en ingenieurs betrokken zijn in ruimtevaartprogramma‘s. De Engelsen werkten al eerder samen met Verhaert. Zo ontwikkelden ze samen een onbemand observatievliegtuigje voor Vito.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content