Kort nieuws

Ruim vijftig semiautonome auto’s in treintjes over A2

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op 16 maart rijden meer dan vijftig auto’s in treintjes van zes tussen het reguliere verkeer over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug. Voorzien van de meest recente veiligheidsinnovaties bepalen de wagens van onder meer BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo zelfstandig hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. Deze Nationale Platooning-test is een initiatief van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon en volgt op een succesvolle proef met dertien auto’s van verschillende merken op de testbaan van de RDW in Lelystad, eind vorig jaar.

In het onderzoeksrapport ‘Aansprakelijkheidsrisico’s en verzekerbaarheid zelfrijdende auto’s’ belicht Aon de voorlopige belemmeringen en kansen van technologische innovatie in voertuigen voor de verzekeringsindustrie. Met het experiment op de A2, de eerste grote ontheffingsvrije test met semiautonome auto’s op de openbare weg in Europa, neemt het een volgende stap om de voordelen en risico’s in kaart te brengen. Uiteindelijke doel is een totaaloplossing voor aansprakelijkheidsvraagstukken en het verzekerbaar krijgen van (semi)automatisch vervoer.

Daarnaast moet de proef uitwijzen of het gebruik van functies als adaptieve cruisecontrol, blijf-in-je-baan-hulp en blindehoekdetectie bijdragen aan een betere verkeersdoorstroming en veiliger rijgedrag. ‘De invloed van intelligente voertuigsystemen op het rijgedrag van de bestuurder is nog onvoldoende onderzocht op de openbare weg’, stelt Evert-Jeen van der Meer van Aon. Door bestuurders tijdelijk ‘operator’ te maken, leren ze de nieuwe veiligheidsaccessoires te vertrouwen. De test op de A2 laat hen op een laagdrempelige en veilige manier kennismaken met het toekomstige rijden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content