Technieuws

Ruim 7 miljoen voor Britse energieoogsttechnologie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Britse start-up Perpetuum heeft 5 miljoen pond, zo‘n 7,2 miljoen euro, opgehaald in zijn tweede financieringsronde. Het bedrijf uit Southampton wil met de kapitaalinjectie zijn technologie vermarkten voor het oogsten van vibratie-energie. Het geld komt van Environmental Technologies Fund (ETF), Quester en Top Technology.

Het oogsten van energie is een sleuteltechnologie voor draadloze sensornetwerken in industriële controlesystemen, scheepvaart en treintransport, zegt Perpetuum. Als je energie lokaal bij elkaar kunt schrapen, zijn sensorknooppunten niet meer afhankelijk van batterijen. De installatietijd en onderhoudskosten gaan daardoor naar beneden.

In september kwam Perpetuum op de markt met zijn PMG17-microgenerator. Het kastje ter grootte van een blikje cola haalt zijn energie uit trillingen en komt tot maximaal 40 mW. Bij kleine vibraties van 0,025 g en een frequentie van 2 Hz scoort de generator nog altijd 0,5 mW. Dat lijkt misschien niet veel, maar Perpetuum-engineers lieten zien dat je daar nog altijd leuke dingen mee kunt doen. Met de CC2420-RF-zendontvanger en de 16 bit MSP430-microcontroller van Texas Instruments konden ze iedere minuut 2 kbyte aan data over 100 meter verzenden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content