Technieuws

‘Rubberen’ transistor overleeft hoge hakken

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Elektronica kunnen buigen en vouwen is één ding, erop gaan staan met hoge hakken iets heel anders. Toch is het onderzoekers van het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) gelukt: zij hebben flexibele elektronica ontwikkeld die zelfs blijft functioneren als iemand met hoge hakken erop gaat staan. Ook kan het velletje probleemloos worden gewassen.

De Japanners maakten hun schakelingen in een substraat van siliconenrubber, maar probeerden ook de andere materialen die ze nodig hadden flexibeler te maken. Voor de elektrodes gebruikten zij bijvoorbeeld een mix van enkelwandige koolstofnanobuizen en rubber, en voor het gatediëlektricum een gel-achtig materiaal gemaakt van een polymeer geïmpregneerd met een ionische vloeistof. Deze strategie gaat uiteraard ten koste van de elektronische prestaties, maar wat betreft flexibiliteit en robuustheid zijn de resultaten ongeëvenaard.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content