Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 1 minute
Met gedetailleerde realtime metingen hebben onderzoekers van de TU Eindhoven achterhaald waarom de receptuur van een polymeer-fullereen zonnecel is wat zij is. Het is al meer dan tien jaar bekend dat gebruik van een co-oplosmiddel dit soort zonnecellen fors efficiënter maakt, maar niet precies waarom. Dankzij metingen aan de laagdikte, fasescheiding en aggregatie van het polymeer tijdens het uitharden, weten de Eindhovenaren nu dat het extra oplosmiddel voorkomt dat er zich grote ‘druppels’ vormen. Dit resulteert in een morfologie die elektronentransport hindert.
De onderzoekers kunnen de rol van het co-oplosmiddel ook verklaren. Het zorgt ervoor dat polymeren zich in een eerder stadium gaan opvouwen. Daardoor ontstaan kleinere druppels naarmate er meer co-oplosmiddel is toegevoegd, totdat een kritische grens is bereikt en er helemaal geen druppels worden gevormd. De morfologie van de zonnecel is dan homogeen.