Rode cijfers voor NXP, maar toch enthousiasme


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Op een licht dippende omzet dook NXP het afsluitende kwartaal van 2010 in het rood. Het nettoverlies kwam uit op 118 miljoen dollar, tegen 368 miljoen dollar een jaar eerder en een winst van 369 miljoen dollar in het derde kwartaal. De chipmaker kampte met slappe markten voor tv‘s en settopboxen, maar andere segmenten compenseerden die ruimschoots. De omzetdaling van 3,7 procent naar 1,08 miljard dollar komt dan ook op het conto van services die NXP voor derden verricht, hetgeen geen invloed heeft op de winst.

’Met een omzetgroei van 43 procent uit producten en een operationele marge van meer dan 19 procent in het laatste kwartaal, deden we het beter dan de markt en directe concurrenten en was 2010 een zeer succesvol jaar voor NXP‘, stelt CEO Richard Clemmer tevreden vast in een persbericht. De financiële markten lijken zijn enthousiasme te delen: de twijfels over de soliditeit van het halfgeleiderbedrijf lijken weggenomen en enthousiasme over een NFC-samenwerking met Google hebben NXP‘s aandelen sinds de beursgang in augustus met 80 procent doen stijgen.

NXP‘s omzet over heel 2010 steeg met 25 procent naar 4,4 miljard dollar – aardig in lijn met de IC-industrie als geheel, maar het had meer kunnen zijn als het bedrijf niet tegen zijn maximale productiecapaciteit was aangelopen. NXP werkt sinds afgelopen kwartaal aan uitbreiding van de capaciteit, vooral bij zijn SSMC-joint venture met TSMC in Singapore. De fabrieken draaien momenteel op 97 procent van volle kracht.

Het nettoverlies bij het nog altijd reorganiserende bedrijf liep op van 167 miljoen naar 456 miljoen dollar. Vorige maand maakte NXP bekend dat het zijn afdeling Sound Solutions overdoet aan het Amerikaanse Knowles Electronics, hetgeen overigens pas in het komende kwartaal in de boeken komt. Clemmer zei in EE Times dat met deze verkoop voorlopig wel een einde komt aan het snijwerk.