Technieuws

Robothond kan ouderen steunen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Technieken zoals Sony‘s robothond Aibo kunnen een belangrijke rol spelen bij de ouderenzorg door hun aversie voor techniek te overbruggen. Dat concluderen zeven studenten aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht na een proefproject in een verzorgingshuis. Zij ontwikkelden het project ’Aard van het beestje‘ in opdracht van het Telematica Instituut. Volgens de initiatiefnemers moeten ouderen vaak weinig hebben van techniek, maar is dit wel nodig voor het oplossen van het vergrijzingsprobleem. Ze denken dat een intelligente omgeving substantieel kan bijdragen aan het langer zelfstandig laten wonen van ouderen.

De studenten legden gedurende enkele maanden de interacties vast tussen ouderen en een Aibo in verzorgingshuis Sint Carolus te Hilversum. Volgens hen was de angst voor techniek duidelijk afwezig en zagen ouderen de Aibo als een echte hond. Dit schept mogelijkheden voor monitoring en toepassingen die de levenskwaliteit kunnen vergroten.

Als dit ooit daadwerkelijk tot een toepassing komt, zullen fabrikanten een ander platform moeten zoeken. Sony heeft namelijk aangekondigd de productie van de Aibo en de humanoïde robot Qrio per 1 maart stop te zetten. De maatregel is een gevolg van een pakket reorganisaties. Sinds de introductie van het hondje in 1999 zijn er meer dan 150 duizend Aibo‘s over de toonbank gegaan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content