Achtergrond

Robotendoscoop maakt chirurgie minder belastend

Bram Semeijn
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen maand promoveerde Jeroen de Ruiter van het Enschedese ontwikkelbedrijf Demcon op een nieuw aandrijfontwerp voor flexibele endoscopen. De vinding maakt navigatie van een endoscoop een stuk intuïtiever en brengt volgens de makers complexe chirurgie via natuurlijke lichaamsopeningen een stap dichterbij.

Chirurgen hebben een voorkeur voor operaties waarbij ze zo min mogelijk hoeven te snijden. Een grote open wond geeft immers meer kansen op infecties en het duurt langer eer de patiënt van een operatie is hersteld. Het liefste zouden ze dan ook operaties uitvoeren met behulp van instrumenten die ze inbrengen via natuurlijke lichaamsopeningen.

Endoscopen zijn hiervoor het geijkte middel, maar hebben ook hun beperkingen. De huidige generatie is ondertussen al meer dan vijftig jaar oud en heeft een vrij basic aansturing, met twee klikwielen die de tip bewegen. In de praktijk heeft de arts assistentie nodig om de slang in te voeren en te roteren. Bij complexe operatieve handelingen, zoals het uitnemen van een poliep, is er nog een derde persoon nodig die dit onderdeel voor zijn rekening neemt. Dat maakt het hanteren van een endoscoop tot een complexe aangelegenheid.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content