Technieuws

Robot verhelpt dodelijk stralingsprobleem

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Een robot van Sandia National Laboratories heeft een losgeslagen stralingsbron teruggebracht naar zijn beveiligde basis. De bron ter grootte van een zoutvaatje was in oktober vast komen te zitten in het White Sands Missile Range-lab in New Mexico. De cobalt-60-staaf produceerde genoeg gammastralen om iemand in de buurt binnen een halve minuut te doden. Het veld was zelfs zo sterk dat een beveiligingspak niet voldoende bescherming zou bieden.

Sandia riep de hulp in van zijn 300 kilogram zware robot die sindsdien de M2 (Mighty Mouse) heet. De machine heeft een flexibele arm die handig genoeg is om op rare plaatsen nauwkeurige krachten uit te oefenen. De robot is bedoeld om bommen onschadelijk te maken, maar hij kan niet tegen hoge straling. De schatting was dat de elektronica na zo‘n vijftig minuten de geest zou geven. In een race tegen de klok slaagden de technici er met M2 in om de cilinder weer op zijn plaats te krijgen.

Onderzoekers van het White Sands Missile Range-lab gebruiken de stralingsbron om te kijken hoe elektronische schakelingen zich gedragen als er een atoombom in de buurt ontploft.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content