Kort nieuws

Robot Operating System naar onafhankelijke stichting

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het populaire Robot Operating System (Ros) van Willow Garage wordt volledig overgedragen naar de onafhankelijke Open Source Robotics Foundation (OSRF). Het moederbedrijf zegt zichzelf om te willen vormen van broedplaats voor open robotica-onderzoek naar een bedrijf dat zichzelf kan bedruipen via commerciële opdrachten. Het beheer van het opensource besturingssysteem, dat door robotica-onderzoekers wereldwijd wordt ingezet, past daar niet goed meer in.

Ros is een set bibliotheken en tools om robotsoftware te ontwikkelen. Het platform omvat laagniveau componenten zoals een hardware-abstractielaag, device drivers en message-passing-methoden, maar ook zaken als visualisatie en pakketbeheer. De software is beschikbaar via de BSD-licentie.

De Open Source Robotics Foundation komt voort uit het Californische Willow Garage en heeft net als het moederbedrijf de visie om robotica via opensource meer toegankelijk te maken voor onderzoekers en hobbyisten, wat de technologie als geheel een impuls moet geven. Naast Ros huisvest het nog de Gazebo-robotsimulator.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content