Achtergrond

Robot helpt handje bij oogoperaties

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Een oogoperatie is een delicaat klusje. Oogchirurgen moeten turend door een microscoop instrumenten gebruiken in een kwetsbare omgeving. Handtrillingen zijn al snel problematisch. Aan de TU Eindhoven werken promovendi Ron Hendrix en Thijs Meenink aan een master-slave operatierobot die het de oogarts makkelijker moet maken. De eerste ontwerpen krijgen langzaam vorm.

Voor oogoperaties is een vaste hand een vereiste. De hele oogbol meet zo‘n 25 millimeter in doorsnede en vaak betreft een operatie het manipuleren van dunne weefsellaagje van enkele micrometers dik. Daarbij is het uit den boze om schade aan het netvlies te maken, wat leidt tot lokaal gezichtsverlies. Aan de TUE werken promovendi Ron Hendrix en Thijs Meenink binnen het Eye-Rhas-project (Eye Robot for Haptic Assisted Surgery) aan technologie om de oogchirurg te ondersteunen.

Hendrix en Meenink werken voor een bepaalde klasse oogchirurgie, namelijk vitreo-retinale oogchirurgie. ’Kort door de bocht, alles achter de lens‘, zegt Meenink. Onze ogen zijn in opbouw vergelijkbaar met een camera: het licht valt door een lens, die het focust op de achterwand, het netvlies. De receptoren daar zetten het licht om in een elektrisch signaal dat wordt doorgestuurd naar de hersenen. Een operatie is bijvoorbeeld nodig als het glasvocht troebel wordt. Dat moet dan vervangen worden door een vloeistof. ’Dat is sowieso de standaard procedure bij operaties in de oogbol‘, legt Meenink uit. Het taaie glasvocht beperkt de bewegingsvrijheid van een instrument.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content