Kort nieuws

Robbert Dijkgraaf toekomstige voorzitter KNAW

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) krijgt mei 2008 een nieuwe president in de gedaante van Robbert Dijkgraaf. Hij volgt Frits van Oostrom op, die de functie drie jaar bekleedde.

Dijkgraaf werkt bij de Universiteit van Amsterdam aan snaartheorie, kwantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor dit onderzoek kreeg hij in 2003 de Spinozapremie. Sinds 2005 leidt hij een onderzoeksgroep op dit gebied. Daarnaast treedt Dijkgraaf vaak in de publiciteit, onder meer door columns in NRC Handelsblad. Verder is hij actief in het populariseren van wetenschap.

Dijkgraaf studeerde natuurkunde in Utrecht. Hij onderbrak die studie twee jaar voor een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1989 promoveerde Dijkgraaf cum laude bij Gerard ’t Hooft. Daarna deed hij enkele jaren onderzoek aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. Vanaf 1992 bezette hij aan de Universiteit van Amsterdam de leerstoel mathematische fysica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content