Binnenstebuiten

‘Roadmaps zijn verlanglijstjes’

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

Koolstofnanobuizen mogen dan bijna ideale elektrische eigenschappen hebben voor toepassing in chips, maar hoe organiseer je ze in ontzettend regelmatige structuren? Na vorige week Nantero‘s NRam onder de loep te hebben genomen, kijkt Binnenstebuiten deze keer naar de procestechnologie van de piepkleine deeltjes, of althans hun voorlopers. Een onderzoeksgroep van IBM heeft daar een ingenieuze manier voor gevonden.

’Over andere bedrijven kan ik echt geen uitspraken doen‘, zegt Phaedon Avouris van IBM. Hij heeft het over Nantero, de geestelijk vader van Nanoram (NRam). In Bits&Chips 16 besprak Binnenstebuiten dit elektromechanische geheugentype op basis van koolstofnanobuizen (carbon nanotubes, CNT‘s). De potentie van NRam is groot, maar zolang de Amerikaanse start-up weigert openheid van zaken te geven over een aantal fundamentele technologische pijnpunten is enthousiasme vooralsnog misplaatst.

Het is daarom des te jammer dat Avouris zijn licht niet op Nantero wil laten schijnen. Als groepsleider bij een niet-academisch onderzoekscentrum (IBM‘s T.J. Watson Research Center) én CNT-expert zou hij bij uitstek geschikt zijn geweest de vinger op de zere plek te leggen. In bedekte termen laat de onderzoeker echter doorschemeren dat hij zo zijn twijfels heeft. ’Er kan bij het uitwerken van een goed idee zoveel misgaan. Ik schort mijn mening altijd op totdat er een demonstrator gereed is.‘ Nantero heeft zo‘n prototype niet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content