Kort nieuws

Rijswijk richt wijk in voor zelfrijdende auto

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Rijswijkse wijk Vrijenban is vanaf woensdag testgebied voor de zelfrijdende auto, meldt het AD. Dan start de lokale specialist in slimme verkeersoplossingen HR Groep samen met de gemeente een proef van een half jaar waarin ze onderzoeken welke aanpassingen er nodig zijn om autonoom rijden mogelijk te maken en hoe andere weggebruikers reageren op het fenomeen. Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, TNO en de universiteiten van Amsterdam en Gent doen mee.

Op bankjes, lichtmasten en andere objecten langs de weg in Vrijenban komen sensoren die als ijkpunten dienen voor de zelfrijdende auto. HR Groep is deze vaste punten in kaart aan het brengen. De UvA brengt zijn wiskundige kennis in over mobiliteit en de Ugent heeft een systeem bedacht dat de duurzaamste route berekent. Daarnaast gaan de projectpartners in de wijk een enquête houden over autonoom rijden. In het AD zeggen ze als eersten ter wereld het complete pakket van techniek, veiligheid en psychologie onder de loep te nemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content