Achtergrond

Rijk Imec, arm Vlaanderen

Bruno Leijnse
Leestijd: 19 minuten

Er valt wat af te dingen op het succesverhaal van Imec, betoogde Bruno Leijnse in zakenmagazine Trends. Hij schreef onder meer dat het onderzoeksconsortium onvoldoende teruggeeft aan de Vlaamse economie en de visie ontbeert voor het opstellen van nano-elektronicaprogramma‘s. Zulke stevige kritiek, die in de vorige editie van Bits&Chips in samenvatting te lezen viel, verdient een reactie. In het artikel ’Imec trekt Vlaamse economie niet‘ het verweer van Imec, maar eerst alsnog de analyse van Leijnse in integrale vorm.  

’Eén van onze pareltjes, Imec,‘ roemt gewezen topman Rudy Aernoudt van de administratie Economie, Wetenschap en Innovatie als we hem in de Brusselse Mort Subite – de plaats heeft hij zelf gekozen – over de toekomst van Imec interpelleren. Wie zijn wij om het met hem oneens te zijn? Een omzet van 226,9 miljoen, een winst van 17,5 miljoen euro, een operationele kasstroommarge van 37 procent. Van de 1489 werknemers van Imec is 35 procent buitenlander. Leuven is een van de twee bedevaartsoorden voor nanotechnologie in de wereld geworden.

Over de jongste decennia hebben de multinationals hun lange-termijn research in micro-elektronica afgebouwd. Bell Labs, waar de eerste transistor is ontwikkeld, is een schim van vroeger. Philips heeft zijn NatLab gedecentraliseerd. In Frankrijk is het nanotechnologiecentrum Crolles 2 op de dool sinds Philips Semiconductors (nu NXP) zich er vorig jaar uit terugtrok. Freescale (ex-Motorola) volgde en tenslotte besliste ook de Frans-Italiaanse thuisspeler ST Microelectronics in juli om met IBM in de USA te gaan samenwerken voor de ontwikkeling van het basis siliciumproces. Bedrijven herbekijken hun research omdat de kosten sneller stijgen dan de omzet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content