Personen en bedrijven

Rick Harwig met pensioen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op 1 april gaat Philips-CTO Rick Harwig met pensioen. De 60-jarige Waalrenaar werd groot bij de Research-tak van het Eindhovense concern. Na zijn promotie aan de Universiteit Utrecht op het gebied van snel iongeleidende vaste stoffen voor elektrochemische cellen begon hij zijn industriële loopbaan bij het Natlab in 1977 als ontwikkelaar van productieprocessen voor geïntegreerde circuits op silicium. Halverwege de jaren tachtig kreeg hij de leiding over de IC-voorontwikkeling in een gezamenlijk programma met Philips Semiconductors, dat de technologiebasis legde voor ASML en TSMC.

In 1991 stapte Harwig over naar de consumentenelektronicadivisie. Als directeur van de Advanced Systems Laboratories was hij daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onder meer de dvd en de platte HD-tv. Zes jaar later keerde hij terug bij Philips Research om als hoofd Access and Interaction Systems het IP-fundament te storten voor de Eindhovense digitale netwerk- en mediatoepassingen. Van 2000 tot 2004 leidde hij het management van Research op de High Tech Campus (HTC), waarna hij tot 2007 CEO was van de onderzoeksactiviteiten, die hij onder meer uitbreidde naar de gezondheidszorg en de levenswetenschappen. Op 1 april 2006 benoemde Philips hem tot CTO en lid van de groepsraad.

De laatste jaren heeft Harwig zich een groot aanjager getoond van de open-innovatiegedachte. Hij heeft het thema boven aan de agenda gekregen van het Eindhovense concern en er mede voor gezorgd dat de HTC is geworden tot het innovatiezwaartepunt dat het nu is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content