Technieuws

RFID-tand versnelt slachtofferidentificatie

Koen Vervloesem
Leestijd: 2 minuten

Twee Vlaamse tandartsen hebben in een onderzoeksproject een passief RFID-merk in een tand geïmplanteerd. Zij deden dit als onderdeel van hun afstudeerproject in de opleiding forensische tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze maakten gebruik van klassieke RFID-labels van het Antwerpse Easytrac-ID die ook geschikt zijn om bij dieren onderhuids te implanteren. De kleinste versie van de tag is 6 millimeter lang en 2 millimeter breed. Het chipje past in een witte tandvulling en is af te lezen op een afstand van maximaal 5 centimeter. De onderzoekers kozen voor de korteafstandsvariant omwille van de privacy.

Een RFID-tag in de tanden kan het identificeren van slachtoffers van massarampen vergemakkelijken, aldus hoogleraar Guy Willems, verantwoordelijke van de opleiding in forensische tandheelkunde. ’Een groot deel van de slachtoffers van de tsunamiramp zijn na meer dan een jaar nog altijd niet geïdentificeerd‘, vertelt hij. ’Als de slachtoffers een RFID-tag in de tand hadden, dan volstond het om een scanner langs de wang te houden voor de identificatie van de persoon.‘

De onderzoekers gingen ook na hoe lang de identificatielabel het in een tand uithoudt bij hoge temperaturen. De tag blijkt bestand tegen temperaturen tot 400 graden Celsius, maar de identificatiecode van de tag kan dan niet meer worden uitgelezen. Wanneer de tag terug afgekoeld is, keert het leesvermogen terug.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content