Achtergrond

RFID-labels denken mee over logistiek

Eelco de Jong (eelco.dejong@ambient-systems.net) is directeur Sales & Marketing bij Ambient Systems.

Leestijd: 6 minuten

Actieve RFID-labels worden steeds krachtiger en intelligenter. Daarom kruipen ze langzaam in de richting van draadloze sensornetwerken. Behalve producten lokaliseren kunnen ze bijvoorbeeld de temperatuur in de gehele productieketen meten en onthouden. Eelco de Jong van Ambient Systems geeft een overzicht van de mogelijkheden en schetst de toepassing bij de opslag van cacaobonen in de Amsterdamse haven.

Het behoort tot de grootste ergernissen in de supermarkt: we zijn op zoek naar een specifiek product en juist dit blijkt niet meer voorradig te zijn. Achter het lege schap in de winkel schuilt de complexe wereld van de logistiek. In dit geval is er waarschijnlijk ergens in die logistieke keten iets niet goed gegaan. Wellicht hebben werknemers in het distributiecentrum een rolcontainer in een verkeerde vrachtwagen geplaatst, of heeft de fabrikant de vraag naar het product niet goed ingeschat tijdens de productieplanning. Wat de reden ook mag zijn, de winkel heeft er een teleurgestelde klant bij. Deelnemers in logistieke netwerken zullen in de toekomst meer en meer hun toevlucht zoeken tot draadloze netwerken om dit soort problemen te voorkomen.

In logistieke ketens draait het erom vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Daarvoor is het verzamelen en delen van de juiste informatie essentieel. De logistiek heeft dan ook veel interesse voor technieken die het identificeren en volgen van producten mogelijk maken. Sinds de jaren zeventig is het gebruik van de streepjescode gemeengoed geworden en sinds enkele jaren kan de toepassing van radiofrequentie-identificatie (RFID) op een toenemende belangstelling rekenen. RFID gebruikt radiocommunicatie voor het volgen van producten, via labels op de goederen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content