Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Met een valorisation grant van STW gaan TU Delft-medewerkers een systeem op de markt zetten waarmee plantenkwekers op een goedkope manier draadloos het vochtgehalte in de potten kunnen meten. Het uitgangspunt van Sensortagsolutions is een in Delft ontwikkelde vochtsensor geïnspireerd op RFID-labels. ’RFID-tags bestaan uit een resonantiekring en een identificatiechipje‘, zegt Max Hilhorst, directeur van R&D-bedrijf MMI-Innovations en technisch directeur van de spin-off. Hij ontwikkelde de sensor samen met Gerard Meijer als gastmedewerker aan de TU Delft. ’Die resonantiekring is ontzettend gevoelig voor vocht. Iedereen probeert dat tegen te gaan, maar wij gebruiken dat juist om het vochtgehalte te meten.‘ Een circuit op het label berekent het vochtgehalte.
Vanwege de kosten is het identificatiecircuit op de sensoren weggelaten. ’Daarmee verlies je de identificatiemogelijkheden, maar die heb je niet nodig als je de scanner naast een pot houdt‘, zegt Hilhorst. Lage kosten zijn van essentieel belang, omdat een plantje op de veiling vaak maar een halve euro opbrengt. ’Het is ook niet de bedoeling om elke pot ermee uit te rusten, een op de tien volstaat om een goede indicatie te krijgen.‘
Wel zal de scanner van het bedrijfje in oprichting ook RFID-tags uit kunnen lezen. ’We willen voorkomen dat de kweker straks met twee of drie apparaten door de kas moet lopen.‘ Volgens Hilhorst is er op dit moment een hevige concurrentiestrijd gaande in deze markt en zullen verschillende fabrikanten er voet aan de grond krijgen. Het systeem van Sensortagsolutions zal daarom overweg moeten kunnen met de labels van die verschillende leveranciers.
Op langere termijn willen de oprichters ook zelf een ID-circuit aan hun tags toevoegen. Het bedrijfje gaat eerst echter een haalbaarheidsstudie doen. Naast de TU Delft werkt de Universiteit Wageningen mee. Het Rotterdamse bedrijf Offis zal de commerciële kant voor zijn rekening nemen. Ook lopen er gesprekken met TNO.