Technieuws

RFID-alternatief Rubee wordt IEEE-standaard

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De IEEE heeft Rubee verheven tot standaard, met als code IEEE 1902.1. Rubee is in toepassing vergelijkbaar met RFID, maar de onderliggende technologie is anders. RFID moduleert en reflecteert de RF-golf van een lezer, al dan niet bijgestaan door een batterij. Rubee gebruikt magnetische inductie en zendt zelfstandig pakketjes van 128 byte in een peer-to-peer-architectuur. De tags beschikken daarvoor over een IP-adres. De technologie gebruikt ook lange golven van onder de 450 kHz, doorgaans 131 kHz. Dat maakt de standaard traag, maar geeft een aanzienlijk betere doordringing in water of door metaal. Het bereik ligt tussen de 30 cm en 15 meter.

Rubee positioneert zichzelf als aanvulling op RFID. De trage overdrachtssnelheid maakt de technologie minder geschikt voor tracking en tracing in grootschalige logistieke ketens. Het voornaamste verkoopargument is de werkzaamheid in ruwe omgevingen.

In tegenstelling tot RFID zijn Rubee-tags altijd batterijgevoed. Ze zijn wel zeer energiezuinig, met een straling van zo‘n 40 nW. Batterijen kunnen daardoor jarenlang mee. De bedenkers van Rubee, waaronder Seiko Epson en Visible Assets, denken dat het lage RF-niveau en de ongevoeligheid voor vocht de tags met name geschikt maken voor implantatie in het lichaam. Onderzoekers van de VU toonden in juni nog aan dat RFID interferentie kan veroorzaken met medische apparatuur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content