Achtergrond

Reverse engineering met UML vereenvoudigt codeaanpassingen

Arjen van Dam is business-unitmanager bij Procos Embedded (www.procos.nl). Bart Kampers was als UML-specialist nauw betrokken bij het herontwerpproject.

Leestijd: 6 minuten

Met UML kun je niet alleen code genereren uit de specificaties, maar ook andersom. Procos ging van de C++-code voor de aansturing van een vloeistofmengmachine terug naar de modelleertaal. Het resultaat maakte de gewenste modificatie van de code een stuk eenvoudiger. Business-unitmanager Arjen van Dam en UML-specialist Bart Kampers lichten de Gorinchemse aanpak toe.

De Unified Modeling Language (UML) is een modelleertaal om van specificaties tot code te komen en vice versa. Aan de hand van systeemeisen maken ontwikkelaars eerst een globaal model, dat ze vervolgens steeds dieper uitwerken tot het moment waarop het relatief eenvoudig is om te zetten in code. Andersom maakt UML het mogelijk om ontbrekende modellen van bestaande codes in elke willekeurige programmeertaal te analyseren en vast te leggen. Het eerste is inmiddels een veelgebruikte methode, het laatste nog relatief onbekend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content