Kort nieuws

Restwarmte laadt batterijen op

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Restwarmte kan ook bij relatief lage temperaturen worden benut voor nuttige toepassingen. MIT-onderzoekers hebben een accu ontwikkeld die bij het opladen wordt geholpen door warmte en daarom meer elektrische energie levert dan erin was gestopt bij het laden.

Het basisprincipe voor dit systeem, het elektrogalvanisch effect, is al decennia oud. Het ontbrak echter ofwel aan geschikte materialen om dat in de praktijk te brengen, ofwel werkten de materialen alleen bij temperaturen rond de vijfhonderd graden Celsius. Het MIT-ontwerp daarentegen oogst ook bij temperaturen onder de honderd graden al aardig wat energie. De efficiëntie bij zestig graden, bijvoorbeeld, wordt geschat op 5,7 procent.

‘Dit vinden wij een behoorlijk aantrekkelijk rendement’, zegt hoogleraar Gang Chen van MIT. ‘Er is zoveel van dit soort restwarmte in dit temperatuurbereik – bijna een derde van de energieconsumptie in de Verenigde Staten – dat een technologie om deze te hergebruiken van groot belang zal blijken.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content