Reorganisatie voor Vlaamse specialist in hersenpacemakers

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Vlaamse 3Win, ontwikkelaar van een nieuw type ’hersenpacemaker‘, heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd nadat het vorig jaar niet het benodigde groeikapitaal bij elkaar had weten te halen. Volgens managing director Hartmut Spitaels is de bescherming slechts een formaliteit die nodig is om een herstructurering door te kunnen voeren. Die moet binnen enkele weken rond zijn. De productie van de neurostimulator komt ondertussen op stoom.

Het bedrijfje probeerde eind vorig jaar vijf tot negen miljoen euro op te halen voor de commercialisering van zijn stimulator, maar slaagde daar niet in. ’In de hele markt was het lastig om geld op te halen vorig jaar‘, zegt Spitaels. De investeerders hebben zich nu echter achter het reorganisatieplan geschaard. Het gaat hierbij wel om een lager bedrag dan wat eerder beoogd was, maar met het originele businessplan. ’Het betekent alleen dat niet alle registers opengetrokken kunnen worden die we wilden‘, verklaart Spitaels.

3Win werkte de afgelopen jaren aan een innovatief device om deep brain stimulation-therapieën (DBS) naar een hoger plan te tillen en bijwerkingen te verminderen. DBS wordt ingezet bij een scala aan neurologische aandoeningen, vooral Parkinson. Een implanteerbare pulsgenerator geeft via een sonde met elektroden lokaal stroompulsjes aan het hersenweefsel. Het doel is doorgaans om ontregelde hersengebieden met deze elektrische activiteit te sussen. De aanpak kan grote verbeteringen teweeg brengen, maar wordt vanwege de kans op bijwerkingen vaak als laatste redmiddel gezien. Het is namelijk lastig om de puls te beperken tot de juiste plek en omliggend hersenweefsel wordt vaak ook beïnvloed.

3Win‘s neurostimulator kan de puls echter sturen door verschillende elektroden op de sonde in verschillende mate aan te spreken. Daarvoor ontwikkelde het samen met Imec een Asic met 32 onafhankelijke kanalen. Ook beschikt het apparaat over de mogelijkheid om spanningen te meten, zodat de pulsen geregeld kunnen worden en het ziekteverloop te meten is.

De eerste patiënt heeft het apparaat een half jaar geleden geïmplanteerd gekregen. Op het moment heeft hetzelfde artsenteam ook al een tweede patiënt naar voren geschoven voor behandeling met de 3Win-stimulator. Ondertussen lopen de orders binnen vanuit verschillende hoeken. ’Dat zijn vooral de vorsende artsen die openstaan voor nieuwe methoden, typisch in de academische ziekenhuizen‘, vertelt Spitaels. Over de te verwachten volumes wil hij uit concurrentieoverwegingen niks kwijt, ’Maar we hebben moeite om de productie bij te benen‘, licht hij een klein tipje van de sluier op.

Op het moment richt 3Win zich op de markten waarin de CE-markering geldig is: Europa en delen van Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. De VS staan later op stapel. Volgens Spaetels heeft dat meer met marketing te maken dan met de moeite die het kost om FDA-goedkeuring te krijgen.