Renesas kondigt drastische maatregelen aan


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Renesas gooit het roer om. In plaats van te volharden als IDM gaat de Japanse halfgeleiderfabrikant een alliantie aan met TSMC om een van zijn pronkstukken te produceren: automotive 40-nanometer-MCU‘s met embedded Monos-flash. Renesas ontslaat daarnaast zo‘n 30 procent van de werknemers en volgens de zakenkrant Nikkei verkoopt het ook een fab aan de Taiwanese foundry.

De overeenkomst gaat verder dan een overstap op een fablite-strategie, zoals vele halfgeleiderbedrijven dit decennium dat gedaan hebben. TSMC – en dus ook de klantenkring van TSMC – krijgt namelijk ook toegang tot het embedded-flashgeheugen. Renesas geeft in feite een van zijn kroonjuwelen op.

De drastische maatregelen komen niet als een verrassing: Renesas boekte vorig jaar een recordverlies. Het is bovendien niet de enige Japanse IC-maker die in zwaar weer verkeert. De industrie die in de jaren tachtig onaantastbaar leek, kwakkelt al jaren. Diverse reddingspogingen met overheidshulp zijn de revue gepasseerd, maar alle strandden voortijdig. Ook nu lopen er onderhandelingen om samen met Fujitsu en Panasonic uit het dal te klimmen. Deze gaan gewoon door.