Redactioneel

Religie voor nerds

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

De mensheid staat op de drempel van een tijdperk van overvloed en onsterfelijkheid dankzij de exponentiële groei van (informatie)technologie. Dat volgt vanzelf uit de vorm van een exponentiële curve. Die begint nog bedrieglijk plat, maar als hij explodeert, dan explodeert hij ook goed. Technologie maakt dan in maanden sprongen die voorheen jaren of decennia kostten. Niets is dan nog te gek, zelfs het eeuwige leven in cyberspace.

Dit is een snipper uit de visie van Ray Kurzweil. De informaticus, uitvinder en profeet, tegenwoordig in dienst van Google, is dé pleitbezorger van de singularity, het punt waarop de mensheid elke grip op technologische vooruitgang verliest omdat machines slim genoeg zijn om zichzelf te verbeteren.

Kurzweil is tevens medeoprichter van de Singularity University, waar studenten, topmanagers en wetenschappers de fijne kneepjes van het exponentiële denken worden bijgebracht. Met het oude lineaire paradigma verdreven uit hun denken nemen ze een voorschot op de singularity om de Grote Problemen van de wereld te tackelen, onderwijl hun bedrijven, industrieën en levens transformerend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content