Nieuws

Rekenen met waterdruppels

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Het was een idee waar Manu Prakash al tien jaar mee rondliep: zou het mogelijk zijn om informatie en materie gelijktijdig te manipuleren? In digitale rekensystemen wordt informatie gerepresenteerd door elektronen. Zou je die niet kunnen vervangen door grotere entiteiten?

Prakash weet sinds kort het antwoord: ja, dat kan. De assistent-professor van Stanford University heeft met zijn studenten een computer gebouwd die is gebaseerd op de verplaatsing van waterdruppeltjes. Het systeem, compleet met klok, kan elke combinatie van logische operaties uitvoeren.

De druppelcomputer breekt natuurlijk geen snelheidsrecords. Dat was ook niet de bedoeling. ‘Ons doel is niet om te concurreren met elektronische computers of om er een tekstverwerker op te draaien. Ons doel is om een geheel nieuw type computer te bouwen die heel precies fysische materie kan aansturen en manipuleren’, zegt Prakash.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content