Kort nieuws

Red Bull geeft Iphone-luchtgitaar vleugels

Nieke Roos
Leestijd: 3 minuten

Ronald Mannak en zijn Amerikaanse compagnon Colin Karpfinger kunnen hun luchtgitaar voor de Iphone gaan produceren. Red Bull was zo gecharmeerd van hun actie om het benodigde geld in te zamelen dat het twintigduizend dollar vooruit heeft betaald voor 512 exemplaren van de Air Guitar Move. Deze wil de fabrikant van energiedrankjes inzetten voor ludieke promotie-events. Voor de productie hebben de jonge ondernemers de fabriek en de engineers in de arm genomen die ook verantwoordelijk waren voor het Guitar Hero-computerspel en de bijbehorende muziekaccessoires. De eerste speeltjes moeten dit najaar van de band rollen.

In de winter van 2005 brak Mannak zijn promotie aan de TU Delft af om zich volledig te storten op zijn Rotterdamse start-up in muziekspeelgoed 1Uptoys. Na aanvankelijk succes en lovende kritieken was het begin vorig jaar echter gedaan met het bedrijf. Financiers hielden de hand op de knip, wat Mannak noopte er een punt achter te zetten. Berooid, tot aan zijn nek in de schulden en zwaar gefrustreerd over het Nederlandse innovatieklimaat vertrok hij naar de VS om zijn carrière weer vlot te trekken in Silicon Valley.

Na bij verschillende mensen op de bank te hebben geslapen om de kosten te drukken, heeft Mannak inmiddels weer een vaste woon- en verblijfplaats én een nieuw bedrijf: Yobble. Samen met Karpfinger, die hij ontmoette via een gezamenlijke vriend, werkt hij aan een opvolger van de elektronische luchtgitaar die hij bij 1Uptoys had bedacht. In plaats van een stand-alone speeltje zoals de voorganger is de Air Guitar Move een verlengstuk van de Iphone of Ipod Touch, in de vorm van een plectrum dat via een kabeltje is aan te sluiten op de 30-polige dockconnector van het Apple-apparaatje.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content