Academica

Rector Gentse universiteit wil Vlaamse universiteiten samenvoegen

Leestijd: 1 minuut

Paul Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent, pleitte in zijn openingsspeech voor het academische jaar voor het samenvoegen van alle Vlaamse universiteiten. ’Als we op Europees vlak willen meespelen, is er slechts plaats voor één universiteit in Vlaanderen‘, aldus Van Cauwenberge. Daarbij moeten de individuele instellingen wel hun eigen identiteit behouden.

Hij pleit voor een instelling naar analogie van de grote Amerikaanse universiteiten. Vlaanderen telt ongeveer één universiteit met één vestiging per miljoen inwoners, terwijl de universiteiten van New York of Californië tientallen miljoenen mensen bedienen met vele vestigingen. Daarbij hebben ze een verregaande autonomie. Van Cauwenberge: ’In plaats van nu met twee Vlaamse universiteiten in Gent en Leuven te figureren tussen de honderdste en de honderdvijfstigste plaats op de wereldranglijst en tussen de dertigste en vijftigste op de Europese ranking van universiteiten, kunnen we met de samensmelting of krachtenbundeling van al onze Vlaamse universiteiten en hogescholen de top twintig van de wereld en de top vijf van Europa binnenglippen. Wie kan hier – zonder navelstaren – iets op tegen hebben?‘

In 2003 richtte de Universiteit Gent al samen met de Hogeschool Gent, de Artevelde-hogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen de Associatie Universiteit Gent op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content