Recore-IP geselecteerd voor Europese ruimtemissies

Reading time: 1 minute

Author:

Een ‘sleutelspeler in de ruimtevaartindustrie’ heeft een licentie genomen op IP van de Enschede chipontwerper Recore Systems. Deze onbekende partij wil een multicore DSP-subsysteem van Recore integreren in een nieuwe payload processor voor Europese ruimtevaartmissies. Het Enschedese IP wordt daarvoor gekoppeld met bestaande technologieën uit de ruimtevaart zoals de Spacewire-interface. De chip moet in 2016 beschikbaar komen.

Recore zet al een tijd in op een plek aan boord van de Europese satellieten. Dankzij de steeds betere sensoren is er een sterke toename aan gegeneerde data, maar de communicatiemogelijkheden groeien niet even hard mee. Daarom groeit de behoefte aan extra rekenkracht waarmee de data al grotendeels aan boord verwerkt kan worden. Standaard processoren voldoen echter niet omdat ze niet bestand zijn tegen de stralingsdoses buiten de dampkring.

Recore kan dit probleem oplossen door een aantal van zijn Xentium-DSP-cores in een netwerk-op-chip-configuratie (NOC) te plaatsen. De cores kunnen dan flexibel aan een rekentaak worden toegewezen en elkaars resultaten controleren. De Xentium-cores staan daarbij onder beheer van software op een centrale CPU.

Volgens het contract zal Recore een compleet subsysteem leveren met Xentium-cores, de NOC-technologie en de bijbehorende geheugencores. Aan welke processor en software dit systeem gekoppeld wordt, is op dit moment nog onduidelijk.