Kort nieuws

Recordstreak TSMC ten einde, gematigd optimisme voor 2011

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

TSMC heeft in het derde kwartaal opnieuw een recordomzet geboekt: 112,25 miljard Taiwanese dollar (2,6 miljard euro), 6,9 procent meer dan het vorige kwartaal en 24,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Met bijna 47 miljard dollar steeg ook de winst fors, respectievelijk met 16,5 procent kwartaal op kwartaal en 53,6 procent ten opzichte van K3 2009.

De foundry gaat ervan uit dat de komende drie maanden een einde maken aan de ononderbroken serie recordkwartalen. De omzet zal licht dalen naar een bedrag tussen 107 en 109 miljard dollar. Over 2011 is TSMC vrij positief. CEO Morris Chang verwacht een groei van 14 procent voor de foundrysector, tegen 5 procent groei van de halfgeleiderindustrie als geheel. Met 15 procent omzettoename zal TSMC het zelf iets beter doen dan zijn concurrenten.

Met investeren zal TSMC niet kinderachtig zijn. Er ligt zo‘n 177 miljard dollar klaar, en dat is meer dan het bedrijf in 2010 uitgaf. Dat bedrag wordt vooral ingezet om de capaciteit voor geavanceerde productie uit te breiden. Ook het researchbudget krijgt nog maar eens een boost. Dit met het oog op de ontwikkeling van sub-20-nanometer-productieprocessen en 3D IC-integratie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content