Recordjaar voor Intel

Reading time: 1 minute

Author:

Met een omzet van 55,9 miljard dollar ofwel een stijging van zes procent gaat 2014 voor Intel als recordjaar in de boeken. De omzetstijging resulteerde ook in een forse toename van de winst: 22 procent naar 11,7 miljard dollar. Vooral de poot voor datacentra deed het goed; de omzet nam met 18 procent toe naar 14,4 miljard dollar. Maar ook de pc-tak, Intels melkkoe, lieten weer een stijging zien: de omzet kwam vier procent hoger uit dan een jaar geleden, op 34,7 miljard dollar.

Ook de internet-of-things-tak, Intels benaming voor embedded producten, deed het goed. De omzet steeg ten opzichte van vorig jaar met negentien procent naar 2,1 miljard dollar. De software- en dienstenpoot bleef ongeveer gelijk op 2,2 miljard dollar.

Pijnpunt blijft de mobiele groep. Hierin zitten Intels processoren voor smartphones en de chips voor draadloze verbindingen, en sommige tablet-processoren – een deel hiervan zit ook in de pc-tak. De omzet daalde naar een schamele 202 miljoen dollar, tegen 1375 miljoen een jaar geleden. Het operationele verlies kwam zelfs uit op 4,2 miljard dollar, tegen 3,1 miljard een jaar geleden.

Er is wel een klein lichtpuntje; Intel subsidieerde tabletmakers het afgelopen jaar om hun chips te gebruiken, met als doel om in 40 miljoen tablets terecht te komen. Dat doel is met 46 miljoen tablets ruimschoots gehaald. Intel maakt niet duidelijk of het hier ook devices zoals convertible laptops in meerekent.