Recensie

Recensie: The imitation game

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Begin januari ging ‘The imitation game’ in Europa in première, een film over het levensverhaal van Alan Turing. Voor veel softwaremensen is dit verhaal gesneden koek. De wiskundige speelde in de Tweede Wereldoorlog een sleutelrol in het ontcijferen van de berichten die de Duitsers met hun Enigma-machine codeerden. De ideeën die hij daarbij opdeed, leidden tot inzichten die de ontwikkeling van de informatica sterk zouden beïnvloeden. Volgens sommige historici heeft het werk van de codebrekers op Bletchley Park de oorlog met twee tot vier jaar verkort en miljoenen levens gespaard.

Turing kreeg echter niet de eer die hem toekwam. Het werk bleef lang geheim, en toen na de oorlog naar buiten kwam dat hij homoseksueel was – destijds illegaal in Groot-Brittannië – kon hij kiezen uit gevangenisstraf of chemische castratie. Hij koos voor de hormoonbehandeling, maar werd daar diep ongelukkig van. Uiteindelijk overleed hij op 41-jarige leeftijd, waarschijnlijk als gevolg van zelfmoord.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content