Recensie: Operating systems

Reading time: 1 minute

Author:

’Operating Systems‘ van William Stallings is vooral opgezet om als cursusboek te dienen en is daarom uiterst pedagogisch gestructureerd. Er is een begeleidende website voor zowel de studenten als de docenten met heel wat materiaal, inclusief een aantal primitieve diavoorstellingen. De praktijkvoorbeelden zijn opgezet rond Windows XP en 2003, Unix en Linux 2.6. Dit alles wil de indruk geven het leven van docenten er wat eenvoudiger op te maken, maar als docent zou ik daar niet te veel op rekenen. Het boek is ook bruikbaar als naslagwerk, maar om als zelfstudie te dienen kan het zeer saai uitvallen. Ook het kaft van de Nederlandse versie ziet er sober en saai uit.

Het volledige spectrum van besturingssystemen wordt behandeld. Echter, de betrachting om volledig te willen zijn heeft meestal tot gevolg dat alles zeer oppervlakkig blijft en het waarom van veel zaken is niet steeds duidelijk. Real-time systemen komen aan de orde, maar verder dan een hoofdstuk in realtime scheduling gaat het niet. Betreurenswaardig voor een vijfde editie.

Het boek op zich zal waarschijnlijk niemand volledig gelukkig maken. Iedereen zal de andere pijlers op dit gebied zoals die van Tanenbaum, Silberschatz en Deitel er als complement moeten bijnemen.