Recensie

Recensie: Omringd door informatica

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

In 2004 zetten NWO, het CWI en de universiteiten in Delft, Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Twente en Utrecht het Bricks-consortium op. Met eigen financiering en een flinke lik uit de aardgasbatenpot richtten zij zich op allerhande informatica-onderzoek. Nu, zes jaar later, is het programma klaar en ter ere daarvan heeft Bricks een boek laten schrijven.

’Omringd door informatica‘ is bedoeld voor een breed publiek. Daarvoor is wetenschapsschrijver Bennie Mols in de arm genomen, bekend van Natuurwetenschap & Techniek, NRC Handelsblad, De Standaard en een groot aantal andere media. In korte hoofdstukjes behandelt hij telkens een wetenschapper met zijn of haar onderzoek.

Het boek geeft op die manier een bloemlezing over wat er in Nederland zoal wordt onderzocht aan parallelle en gedistribueerde computers, modellering en de bijbehorende simulatie en visualisatie, intelligente systemen en aan algoritmes en formele methodes – de vier speerpunten uit de strategische onderzoeksagenda waar Bricks zich op richtte. Voorbeelden zijn het opsporen van borstkanker in beelden, classificaties met compressiemethodes en waterstroming rond schepen. De speerpunten multimedia, software-engineering en embedded systemen komen niet aan bod. Dat laatste is gezien de titel wel wat jammer. Wel zijn veel onderwerpen ook van toepassing op embedded systemen, zoals rekenen aan betrouwbaarheid van software.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content