Recensie

Recensie: Introduction to Mechatronics and Measurement Systems

Leestijd: 2 minuten

De grenzen tussen verschillende vakgebieden beginnen in deze tijd steeds verder te vervagen. Ook het onderwijs moet deze grens niet te scherp trekken. Een vak dat zich in een het grijze gebied tussen elektronica en mechanica bevindt is de mechatronica. Op de Colorado State University wordt dit vak reeds onderwezen. Uit het lesmateriaal voor dit vak is het boek ’Introduction to mechatronics and measurement systems‘ ontstaan. De docenten van dit vak, David Alciatore en Michael Histand, zijn tevens de auteurs van dit boek.

De analyse van mechatronische systemen vereist kennis van zowel elektronica als mechanica. Desondanks is voor het lezen van dit boek weinig voorkennis gevraagd. In vogelvlucht behandelen de auteurs de verschillende deelgebieden in een mate die net voldoende is om eenvoudige mechatronische constructies te begrijpen. Elk hoofdstuk is door de auteurs voorzien van uitgewerkte voorbeeldopgaven en het eind van ieder hoofdstuk bevat enkele oefenopgaven. In het laatste hoofdstuk van het boek zijn drie praktijkanalyses te vinden. In de eerste hebben de auteurs een myo-elektrisch gestuurde robotarm uitgewerkt. De andere twee analyses bestaan uit opdrachten die de auteurs aan hun studenten hebben voorgelegd: een muntenteller en een zesbenige looprobot.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content