Recensie: Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Schakelingen bouwen met buizen is een passie, misschien zelfs een verslaving. Hoe moet je anders uitleggen dat je avond aan avond omringd door een wolk harssoldeerdamp bezig bent een audioversterker te bouwen, die in iedere elektronicawinkel voor een paar tientjes te koop is. En dan vervormd het resultaat van al dat nijvere geploeter ook nog eens 1 procent.

Rudolf Moers is duidelijk buizenverslaafd. Hij heeft in zijn omvangrijke boek allerlei theoretische en praktische informatie over buizen samengebracht. Het geheel omvat ruim achthonderd pagina‘s op A4-formaat en weegt een kilo of twee. Het boek is helder gestructureerd. De verschillende buizentypen (diode, triode, tetrode en pentode) worden na elkaar behandeld. Zowel theoretische analyses, rekenvoorbeelden als praktische metingen door de auteur onderbouwen het enthousiaste betoog. Frequentieafhankelijk gedrag, niet-lineaire analyse en terugkoppeling komen aan de orde evenals de goede tips voor de versterkerbouwer. Daarmee is dit boek een waardevol naslagwerk.

De auteur veronderstelt een ’ouderwets‘ brede technische ontwikkeling. Het is wat optimistisch de basisconstructies, codering, hoogspannings- en vermogensaspecten van weerstanden, capaciteiten en elco‘s op 400 volt als bekend te veronderstellen bij de gemiddelde hts- of TU-afstudeerder. De keuzes voor sommige vervangingsschema‘s behoeven wat toelichting. Echter de essentiële berekeningen worden stap voor stap uitgevoerd, zodat je geen pen en papier nodig hebt om het verhaal te volgen. En als de auteur enige tegenzin voor de wiskunde bij de lezer verwacht, gaat er altijd een opbeurende opmerking aan vooraf.

Het boek behandelt de buizentechniek op een manier die ook de liefhebber van halfgeleiderelektronica zal aanspreken en doen verbazen. Want een heleboel analysetechnieken voor buizen (kleinsignaalvervangingsschema‘s, tegenkoppeling, ruis en vervormingberekeningen) zijn de zeer herkenbare voorlopers van de moderne technieken. Dat maakt dat dit boek ook een feest van herkenning is voor de elektronicus, die niet verder komt dat zijn simulator.

Zonder meer een leuk cadeau voor iemand waarbij u enige verslaving vermoedt.