Recensie: Competitive Engineering

Reading time: 2 minutes

Author:

Vorig jaar september had ik, na drie gemiste kansen in acht jaar tijd, eindelijk de kans Tom Gilb persoonlijk de hand te schudden en even te praten. Met al zijn ideeĆ«n over kwantificering en engineering blijkt hij toch gewoon een mens te zijn: ik heb hem ter plaatse geholpen om de UMTS-internetverbinding op zijn notebook aan de praat te krijgen. Hij raadde me toen zijn eigen boek aan: ’Competitive engineeringā€˜ – ook op het gebied van marketing staat hij zijn mannetje.

Terugkijkend op de 60 procent van het boek die ik heb gelezen, was dit geen slechte raad. Hoewel het boek veel voor mij reeds bekende zaken behandelt, is het wel goed om een en ander eens door de ogen van Gilb te bekijken. Veel boeken en publicatie over software en systeemontwikkeling beperken zich tot de technische of procesmatige kant van het vakgebied. De integrale kijk blijft dan beperkt tot een afsluitend hoofdstukje met aandachtspunten. Zoniet in het boek van Gilb. Door het hele boek heen gaan het technisch inhoudelijke deel van ontwikkelen en de projectaanpak hand in hand. Regelmatig stipt hij ook het organisatorische en communicatieve deel van het engineering vakgebied aan.

Heel specifiek behandelt het boek de deelgebieden requirementsengineering, design, kwaliteitscontrole (documentreviews) en projectmanagement, Tom Gilb kennende natuurlijk met ook een belangrijk aandeel voor het kwantificeren van requirements, ontwerpkeuzes en projectplanningen.

Wat nog resteert is de 40 procent van het boek dat ik niet heb gelezen. Dit is voornamelijk het deel waarin Gilb uitgebreid zijn eigen engineeringtaal bespreekt: Planguage. Een goed idee, het is van belang dat in projecten mensen dezelfde taal spreken, maar de Planguage-woordenlijst en de gebruiksvoorbeelden in dit boek zijn niet geschikt om van voor tot achter te lezen. Als naslagwerk is het prima, maar dan is een aanvullende training of een aparte inspanning om de taal te leren en praktisch toe te passen wel vereist. Systeemarchitectuurgoeroe Mark Maier geeft echter in het voorwoord van het boek terecht aan dat ’Competitive engineeringā€˜ ook zonder Planguage al waardevol is.

Het boek is een aanrader voor wie niet op een roman zit te wachten en wel wat goede ideeƫn over multidisciplinair ontwikkelen kan gebruiken. De hier en daar behoorlijk droge tekst, waarvoor het voorwoord van Tom Gilb zelf ook waarschuwt, en de grote omvang van de Planguage-termenlijst (die overigens ook op internet staat) leveren wel een strafpuntje op.