Rattenhersenen buigen zich over energievraagstukken


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Een team Amerikaanse onderzoekers neemt het idee van neurale netwerken wel erg letterlijk: zij hebben rattenhersencellen in een petrischaaltje via een raster van elektrodes aangesloten op een pc en aangetoond dat het biologische weefsel (gesimuleerde) elektriciteitsnetwerken kan reguleren. De elektrodes communiceren met het de zenuwcellen door het zenden en meten van elektrische pulsen.

Hersencellen of neuronen gebruiken elektrische pulsen voor communicatie en het integreren van informatie, maar op een fundamenteel andere manier dan ’onze‘ elektronica. Onderzoekers hebben het idee dat computers hier nog wel het een en ander van kunnen leren, met name als het om complexe vraagstukken gaat met sterk veranderende omstandigheden. Traditioneel worden hiervoor neurale netwerken in software nagebootst, maar met de biologische opstelling denken de onderzoekzoekers beter inzicht te krijgen in het probleemoplossend vermogen van echte neurale netwerken.

Eerder toonden de onderzoekers al aan dat ze gesimuleerde beestjes en simpele robots kunnen aansturen met het in-vitro neurale netwerk. In het Brain2Grid-programma van Clemson University, het Georgia Institute of Technology en de Missouri University of Science and Technology moet het hersenweefsel reageren op veranderingen in complexe energienetwerken. Een dankbaar onderwerp in de VS, want de elektriciteitsnetwerken daar zijn notoir onbetrouwbaar en worden door het toevoegen van duurzame-energiebronnen alleen maar lastiger om te reguleren.