Rapport: 450-mm-fab is optie voor Europa


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Een deze week verschenen rapport besteld door de Europese Commissie moedigt de bouw van zowel een 450-millimeter-pilotlijn als een 450-millimeterfab aan. De pilotlijn, in nauwe samenwerking met het G450C-initiatief in Albany, zou ter ondersteuning van Europese materiaal- en machineleveranciers moeten dienen. De fabriek met werknaam Eurofab450 zou het gezamenlijk eigendom moeten worden van verscheidene, idealiter Europese IC-makers en more than Moore-producten moeten uitspugen.

Een van de opstellers van het rapport, consultant Malcolm Penn van Future Horizons, ziet in de inmiddels als onvermijdelijk beschouwde transitie naar het grotere waferformaat een kans voor Europa om zijn maakindustrie te revitaliseren en langszij Azië en de Verenigde Staten te komen. ’De 450-millimetertransitie is noodzakelijk voor de industrie om de groei in faboutput van 10 procent per jaar bij te houden zonder veel fabs te moeten bouwen; een 450-millimeterfab heeft 2,25 keer de output van een 300-millimeterfab‘, aldus Penn in een statement.