Kort nieuws

Ramp in Japan nu al merkbaar in hightech

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De effecten van de aardbeving en tsunami in Japan beginnen door te werken in de hightechsector. Op het bericht van Toshiba dat de Nand-productie heeft stilgelegen, stegen de prijzen van het geheugen fors. Japan is de grootste producent van flash ter wereld. Ook DRam werd duurder, al huisvest Japan slechts twee betrekkelijk kleine fabs: Elpida en Micron. Er is maar een kleine productiedaling nodig om grote prijsstijgingen en -schommelingen teweeg te brengen, zegt analist Jim Handy van Objective Analysis. Hij verwacht dat de natuurramp een grote impact zal hebben op de toeleverketen van de hightechindustrie. Op korte termijn vangen voorraden de klappen nog op.

In het getroffen gebied liggen zeker een dozijn productiefaciliteiten stil, van vele andere is nog niets bekend. Het zwaartepunt van de elektronica- en halfgeleiderproductie in Japan ligt in het zuidwesten van het land, dat niet direct getroffen is door de natuurramp. Ook deze bedrijven hebben echter problemen met de elektriciteitsvoorziening en met de aan- en afvoer van grondstoffen respectievelijk producten.

Volgens schattingen van analisten produceert Japan ongeveer een vijfde van alle halfgeleiders. Het land heeft op stuksbasis een aandeel van veertig procent in Nand-flash, zo‘n vijftien procent in DRam en zestig procent in silicium wafers. Ook biedt het een thuis aan enkele grote fabrikanten van halfgeleidermachinefabrikant, lcd-schermen en componenten daarvoor.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content