Kort nieuws

Radboud en UT starten kenniscentrum implanteerbare sensoren

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De universiteit Twente, de Radboud Universiteit Nijmegen en het Radboud Medisch Centrum starten een samenwerkingsverband voor implanteerbare medische apparaten. Het Minimal Invasive Diagnostics Application Center (Midac) moet gaan fungeren als kenniscentrum voor bedrijven die applicaties op dat gebied willen ontwikkelen en voor instellingen die hier onderzoek aan doen. ’Het is niet de bedoeling dat we zelf aan productontwikkeling gaan doen‘, vertelt Wilbert Pontenagel van de Universiteit Twente. ’Wij gaan de kennis inbrengen, zodat bedrijfsleven er makkelijker mee aan de slag kan. Zeker voor het MKB is het een lastige slag om technologie en de klinische praktijk aan elkaar koppelen.‘ Naar verwachting is de kick-off van het programma na de grote vakantie.

Het initiatief moet kennis bieden over de hele keten van de verzameling, verwerking en transport van gegevens tot aan de klinische toepassing. Volgens Pontenagel hebben de kennisinstellingen hier een goede basis voor. Vanuit de UT doen het Biomedisch Technologisch Instituut (BMTI), Mesa+ en het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) mee, en brengen daarmee expertise in op het gebied van materialen, elektronica en software. Nijmegen breng kennis over de klinische toepassing in. Het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel steken elk 250 duizend euro in het project, en de universiteiten leggen samen nog 250 duizend euro neer. ’In de eerste fase van het project willen we heel nadrukkelijk vaststellen welke kennisposities we inbrengen en hoe we dat beschikbaar stellen voor derden. Het eerste jaar richten we ons daarom niet op nieuw onderzoek, we gaan echt kwartier maken‘, vertelt Pontenagel.

Het kenniscentrum gaat zich richten op cardiovasculaire en neurale toepassingen. ’Met pacemakers is natuurlijk al heel veel ervaring, maar wij willen dichter aanschuiven bij wat er vandaag de dag mogelijk is. Naast elektrofysiologische parameters willen we ons ook richten op chemische gegevens‘, zegt Pontenagel. ’Op het gebied van implanteerbare glucosesensoren gebeurt de laatste tijd heel veel, maar je kunt ook aan andere stoffen denken.‘ Als voorbeeld noemt hij Medimate, een UT-spin-off die zich bezighoudt met het meten van de lithiumconcentratie in het bloed. Pontenagel verwacht ook dat de vorderingen op het gebied van proteomics een belangrijke rol gaan spelen bij het monitoren van de gezondheid. Bij proteomics worden de eiwitten die het lichaam aanmaakt als complete set geanalyseerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content