Kort nieuws

Rabobank maant industrie tot innovatie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Als de Nederlandse maakindustrie haar internationale concurrentiepositie wil behouden, dan moet zij meer investeren in onderzoek en ontwikkeling, meer onderling samenwerken en technologie en marketing beter op elkaar afstemmen. Dat schrijft de Rabobank in het rapport ’Beter en sneller innoveren in de maakindustrie‘.

Met 0,88 procent van het bbp aan private R&D-investeringen blijft Nederland ruim onder het het Europese gemiddelde van 1,25 procent. Een klein aantal bedrijven is bovendien verantwoordelijk voor het gros van de uitgaven. Vooral het mkb moet daarom meer innoveren, vindt de Rabobank, al is een andere manier van werken net zo belangrijk. Technici en marketingmanagers moeten meer samen optrekken, terwijl bedrijven niet bang moeten zijn om meer samen te werken. Wat het laatste betreft, noemt het rapport ASML als voorbeeld.

Industrie en politiek hadden de knelpunten al eerder gesignaleerd. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie probeert met fiscale maatregelen bedrijven te stimuleren te investeren in R&D, terwijl toeleveranciers in de hightech zich hebben verenigd in Brainport Industries. Dit samenwerkingsverband telt inmiddels vijftig leden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content