Redactioneel

Quantumballon

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Een wereld die tien miljard mensen te eten geeft, die minder gebukt gaat onder ziektes en die energie opwekt zonder de planeet te vernietigen: quantumtechnologie gaat ons helpen deze dromen te realiseren. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bij de opening van Microsofts nieuwe quantumlab bij Qutech in Delft. Ik zou de bewindsvrouw dringend willen adviseren om alvast aan de slag te gaan en niet te wachten op de ontwikkeling van quantumtechnologie.

De quantumhype begint een beetje uit de hand te lopen. In de beeldvorming laat een revolutie niet lang meer op zich wachten. Dat kan toch niet anders als techgiganten miljoenen steken in de bouw van prototypes? IBM bracht begin dit jaar zelfs de eerste commerciële quantumcomputer op de markt. In het kielzog verschijnen nerveuze stukken over de beveiliging van onze bankgegevens en medische dossiers, die niet bestand is tegen de rekenkracht van quantumcomputers.

We hebben hier te maken met een mengsel van één deel spin en marketing van de techindustrie, twee delen mainstream journalistiek die het wel een beetje leuk en simpel wil houden en een onderzoeksgemeenschap die garen spint bij het beeld dat ontstaat en dus weinig tegengas geeft. De harde werkelijkheid is dat het nog minstens een decennium zal duren voordat een quantumcomputer een berekening van enige betekenis uitvoert. Het spectaculaire werk ligt nog veel verder in de toekomst.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content