Qualcomm houdt deur op kier voor Broadcom, maar gaat door met NXP

Reading time: 2 minutes

Author:

Qualcomm heeft ook het verhoogde bod van Broadcom afgewezen, maar is bereid te blijven praten. De twee bedrijven ontmoetten elkaar vorige week om Broadcoms voorstel te bespreken. Qualcomm vindt het geboden bedrag nog altijd te laag en de risico’s te groot dat de deal uiteindelijk strandt bij toezichthouders. Ondertussen lijkt het erop dat NXP wordt ingezet als verdedigingsmiddel tegen de overname.

Broadcom heeft nog niet gereageerd op de afwijzing. De belager houdt echter met de nominatie van zes bestuurders een pistool tegen het hoofd van Qualcomm. Op 6 maart aanstaande stemmen Qualcomms aandeelhouders of deze mensen wel of niet in de elf man tellende raad van bestuur worden opgenomen. Achter de schermen wordt om elke stem gevochten, blijkt uit berichten op internet. Kleine aandeelhouders melden dat ze telefoontjes krijgen met stemadvies.

Het gerenommeerde stemadviesbureau Institutional Shareholders Services (ISS) adviseert aandeelhouders om vier van de zes nominaties in het zadel te helpen. Broadcom heeft dan niet de meerderheid in de directieraad die nodig is voor een vijandige overname, maar de onderhandelingen zullen doorgaan. ISS staat grote institutionele beleggers bij.

NXP als schild

Qualcomms kansen om Broadcoms aanval af te slaan, worden groter als het de zeer traag verlopende overname van NXP afrondt: Broadcoms bod gaat van tafel als Qualcomm meer dan eerder afgesproken betaalt voor NXP (of als de aandeelhoudersvergadering wordt verzet). Aandeelhouders van NXP sturen daar echter wel op aan. Voor het eerst zijn er tekenen dat Qualcomm bereidt is hun tegemoet te komen: de Amerikaanse tv-zender CNBC meldt dat Qualcomm bij grote aandeelhouders informeert welke prijs zij in gedachten hebben.

De Chinese mededingingsautoriteiten hebben nog geen groen licht gegeven voor de inlijving van NXP. Deze week hebben veel Chinezen vakantie vanwege het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar), dus vermoedelijk wordt het oordeel niet eerder dan volgende week bekendgemaakt.