Qualcomm gaat Samsungs vertraagde euv-chips afnemen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Samsung is begonnen met de bouw van een minimaal zes miljard dollar kostende euv-productielijn, waarop het in elk geval Qualcomms 5g-chipsets gaat produceren. Dat hebben de bedrijven gezamenlijk bekendgemaakt. De faciliteit in het Zuid-Koreaanse Hwaseong moet na halverwege 2019 klaar zijn en vanaf 2020 beginnen met opschaling van 7-nanometerproductie. De oplevering is aanzienlijk later dan gepland: in september beloofde Samsung nog eind dit jaar met euv-productie te beginnen. De scanners bestelde het eind vorig jaar bij ASML.

Samsung was het eerste bedrijf dat openlijk euv voor productiedoeleinden omarmde. Anders dan concurrent TSMC ontwikkelden de Koreanen geen 7-nanometervariant op basis van conventionele lithografie. Naar nu blijkt, is dat toch moeilijker gebleken dan gedacht. Door de resulterende vertraging hevelde Qualcomm een deel van zijn productie over naar TSMC, meldde zakenmedium Nikkei twee maanden geleden.

Samsungs fab-complex in Hwaseong

TSMC begon eind januari met de constructie van een 5-nanometerfab, die in 2020 operationeel moet zijn. De euv-variant van het 7-nanometerproces draait dan al. Tot een breuk in de lange relatie tussen Qualcomm en Samsung komt het echter niet zo snel, ook al omdat Samsung een van Qualcomms grootste klanten is.

Samsung belooft dat zijn 7-nanometerchips veertig procent dichter zijn dan hun 10-nanometervoorgangers, tot tien procent beter presteren dan wel 35 procent minder vermogen verbruiken.