Technieuws

Qualcomm demoot draadloos opladen elektrische auto

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Op de Consumer Electronics Show heeft Qualcomm zijn oplossing gepresenteerd om elektrische auto‘s draadloos op te laden, in stilstand of al rijdende. De Halo-technologie gaat uit van een base charging unit (BCU) op of onder de grond en een vehicle charging unit (VCU) in het voertuig die inductief energie uitwisselen. Hoewel in Las Vegas slechts een carrosserie te zien was, rijden er al enkele complete wagens rond met Qualcomms Wireless Electric Vehicle Charging-systeem (WEVC): twee Citroën C1‘s in een Britse proef en een Rolls Royce Phantom 102EX die zelfs de wereld over gaat. Daarnaast zegt het bedrijf in gesprek te zijn met de grote tien autofabrikanten over integratie van de oplossing.

Afgelopen november verwierf Qualcomm vrijwel alle technologie en medewerkers van HaloIPT. Deze Londense starter in inductieve energieoverdracht ontwikkelde het WEVC-systeem op basis van twintig jaar R&D aan de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland en bij diens spin-off Auckland Uniservices. De overname lijkt een opmerkelijke stap voor de fabless chipmaker, maar zelf ziet die de acquisitie slechts als een uitbreiding van zijn portfolio, dat al technologie bevat om draagbare consumentenelektronica en mobieltjes op te laden. De leden van het HaloIPT-team hebben zich aangesloten bij Qualcomms European Innovation Development-groep in Groot-Brittannië.

De Halo-BCU is een twintig kilo wegende plaat van zo‘n tachtig centimeter lang, zestig centimeter breed en drie centimeter hoog die op het wegoppervlak of enkele centimeters daaronder wordt aangebracht. De unit is verbonden met een remote AC-energiebron en bevat een spoel, die een magnetisch veld genereert als er stroom doorheen loopt. De VCU bestaat uit een plaat van 35 bij 22 bij 2,2 cm en zeven kilo, die onder de auto wordt gemonteerd en twee spoelen telt. Een naburig BCU-veld wekt hierin een stroom op die de aangesloten voertuigbatterijen begint op te laden. Volgens Qualcomm hoeven de platen niet recht boven elkaar te hangen voor een goede werking, maar is er een tolerantie tot twintig centimeter in alle richtingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content