Qt over naar Digia

Reading time: 2 minutes

Author:

Na eerdere flirts doet Nokia nu al zijn activiteiten rond het Qt-ontwikkelraamwerk over aan Digia. Dit Finse bedrijf zegt alle activiteiten voort te zetten – dus zowel commercieel als opensource – en heeft al een verlanglijstje klaar van features die het wil gaan implementeren. Meest in het oog springend: ondersteuning voor Android, IOS en Windows 8.

Met de deal gaan maximaal 125 Qt-medewerkers over naar Digia, met name van de ontwikkelteams in Oslo en Berlijn. Vorige week werd bekend dat het Australische ontwikkelkantoor eind deze maand wordt gesloten. De werknemers die meegaan naar Digia worden toegevoegd aan het eigen Qt-team van het bedrijf. Digia nam de commerciële activiteiten rond Qt al in het voorjaar van 2011 over van Nokia. Sinds zijn ommezwaai naar Windows Mobile is er bij de telefoonmaker geen plaats meer voor het ontwikkelraamwerk.

Digia benadrukt dat het sterk gelooft in het duale licentiemodel wat Qt altijd heeft gehanteerd: het platform is onder een opensourcelicentie beschikbaar voor opensource toepassingen of via een betaalde licentie voor applicaties waarvan de broncode niet openbaar is. Het bedrijf zegt dan ook de Qt-gemeenschap onder zijn hoede te nemen. Toch lonkt Digia meer dan zijn voorganger naar het onthouden van ’premium‘-features aan de opensourceversie. Vanuit de opensourcegemeenschap wordt dan ook wisselend gereageerd op het nieuws.

Hoeveel Digia neertelt voor Qt is niet bekend, maar naar verluidt zou het om een fractie gaan van de 100 miljoen die Nokia in 2008 neertelde voor Trolltech, de oorspronkelijke ontwikkelaar van Qt. Digia zegt te verwachten dat de resultaten van de acquisitie positief op de balans voor dit jaar zullen komen.