Technieuws

Qt ook bruikbaar in gesloten toepassingen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Nokia zal de volgende versie van Qt ook uitbrengen onder Gnu Lesser General Public License (LGPL), naast de huidige GPL en commerciële licenties. Dit betekent dat het UI- en applicatieraamwerk voor cross-platformontwikkeling vrijelijk gebruikt mag worden in niet-opensource toepassingen. Tot nu toe was een commerciële licentie nodig voor dergelijke applicaties. Wie de GPL-versie gebruikt, moet zijn applicatie ook onder die licentie beschikbaar maken.

De extra licentie is ook van toepassing op de diverse ontwikkeltools die bij Qt horen. De gebruikersomgeving voor mobiele toepassingen Qt Extended (voorheen Qtopia) valt niet onder de regeling. Naast het toevoegen van een licentie maakt Nokia de broncode ook algemeen toegankelijk via het Git-versiebeheersysteem.

Qt werd ontwikkeld door het Noorse Trolltech. Begin vorig jaar nam Nokia het bedrijf over en doopte het om tot Qt Software. Applicaties ontwikkeld met Qt zijn te compileren voor zowel embedded als desktop-Linux, Windows CE, Windows en Macintosh. Nokia werkt ook aan ondersteuning voor Symbian S60.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content