QorIQ adopteert Arm, maar verbergt dat voor programmeur

Reading time: 1 minute

Author:

Freescale gooit het met zijn derde generatie QorIQ-multicoreprocessoren over een hele andere boeg: naast de Power-architectuur maken ook Arm-cores hun opwachting en het programmeren van de processoren moet via een C/C++-middlewarelaag gaan lopen die de details van de hardware abstraheert. ’We maken softwarebewustzijn een integraal onderdeel van onze nieuwe architectuur, in plaats van een gedachte achteraf‘, zegt Tom Deitrich, die Freescales groep voor netwerk- en multimediaoplossingen leidt.

De Layerscape-architectuur bouwt voort op Freescales bestaande data path acceleration architecture en moet een consistente architectuur bieden voor alle QorIQ-processoren, van de low-end energiezuinige exemplaren tot de high-end rekenaars. De middleware zal uit drie lagen bestaan: een voor algemene logica, een voor C-gebaseerde autonome pakketverwerking en een voor deterministische I/O. De architectuur is modulair opgebouwd en afhankelijk van de uitvoering kunnen lagen worden uitgebreid of weggelaten.

Medio volgend jaar komt Freescale met proefversies van twee QorIQ-processorlijnen uit de nieuwe generatie. De LS-1-familie krijgt twee Arm Cortex-A7-cores op 1,2 GHz, met een verbruik onder de drie watt. De LS-2-lijn krijgt vier Cortex-A15-cores en zal onder de vijf watt verstoken. Power-gebaseerde devices staan voor later op de planning.