Tools&Toys

QNX publiceert broncode van zijn bestandssystemen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Canadese QNX heeft de broncode van zijn complete suite bestandssystemen openbaar gemaakt onder de voorwaarden van zijn hybride softwarelicentie. Ontwikkelaars kunnen hiermee de code onderzoeken of aanpassen aan hun behoeften. Voor de distributie van producten die de bestandssystemen gebruiken, dienen wel royalty‘s te worden betaald.

De suite bestaat uit een aantal bestandssystemen. Ten eerste is er het QNX 4-bestandssysteem voor harde schijven. Het power-safe-bestandssysteem is ook ontworpen voor harddisks en gebruikt copy on write-technologie om dataverlies te voorkomen bij plotselinge stroomuitval of onjuiste afsluitprocedures van het OS. Het Embedded Transaction File System (ETFS) is bedoeld voor Nand-flash en kan ook overweg met plotseling stroomverlies. Ingebouwd in het systeem zijn dynamische en statische wear-leveling, CRC- en ECC-foutcorrectie, read degradation-monitoring en automatische defragmentatie. Voor Nor-flash is er FFS3, het Flash File System, eveneens met ondersteuning voor wear-leveling en foutcorrectie, alsmede background reclaim, herstel na fouten, transparante decompressie, meerdere threads en besef van endianness.

Daarnaast ondersteunt de suite een aantal standaard bestandssytemen als CD, Ext2, Fat, NFS en UDF. Ook is er een Ram-FS voor embedded systemen die een kleine en snelle maar tijdige opslag nodig hebben, de Package Manager, een virtueel bestandssysteem dat voor elke client een aangepaste set bestanden en directory‘s op een server aanbiedt, en de Inflator, een compressie- en decompressietool.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content